Jam-session på Grand Café

Jam-session inspirerad av “In A Sentimental Mood”, komponerad av Duke Ellington år 1934. Videon spelades in för två veckor sedan på Uppsala Grand Café, i samband med “Skrapans Musikcafé” arrangerat av Skrapans Musikklasser.

“Inspelning av mig och Leo under en experimentell jam-session inför publik. Jag hade aldrig spelat sopran-saxofon förrän tre dagar innan uppträdandet, så det var en ny spännande upplevelse.” Wilhelm Fredlund

 
 

2018-11-01 • MPM


Höstkonserter 2018

Här är några av höstens sevärda evenemang som är öppna för allmänheten.

 

"Skrapans Musikcafé" på Grand Café
Skrapans Musikklasser
2018-10-17, klockan 19:00
Läs mer (extern site)

 

"Höstmeny" med gästartist Gunhild Carling i Uppsala Universitets Aula
Uppsala University Jazz Orchestra
2018-11-06, klockan 19:00
Läs mer (extern facebook)
Läs mer (extern site)
Biljetter (extern site)

 

Konsert i Fyrishov
Skrapan Musikklass 2
2018-11-15, klockan 14:00
Läs mer (extern site)

 

Konsert på Grand Café
Uppsala Kulturskolas Storband
2018-11-20, klockan 19:00
Läs mer (extern site)

 

Gästande huvudakt Funkisfestivalen på Uppsala Grand
Tight Junction
2018-11-29
Läs mer (extern site)

 

2018-10-01 • MPM


Hyllning till en musiklegend

En vacker och gripande musikalisk hyllning till en av vår tids största musikfenomen "Avicii" och den unge extremt hängivne musikern Tim Bergling bakom artistnamnet, som begravdes i helgen.

"En hyllning till legenden Avicii. Vår musikvän och inspiratör Tim Bergling. Din musik kommer att leva för evigt! RIP"

Skrapans Musikklasser, Uppsala Sverige

 
 
 

Ljudinspelning från Skrapans skolavslutningskonsert på Uppsala Slott den 5 juni 2018. Tolkningen av "Hey Brother" framfördes av avslutningens förstaårsstudenter på Lundellska skolan (Skrapan).

Digitalpiano ... Andreas Johansson
Elgitarr 1 ... Leo Hartman
Elgitarr 2 ... Marcus Wiig
Trummor ... Julius Holmberg
Saxofon & presentation ... Wilhelm Fredlund

 

2018-06-12 • MPM


Gig i Stockholms Stadshus med Uppsala University Jazz Orchestra

Uppsala University Jazz Orchestra med gästvokalisten "AKO" Anna-Karin Nytell Oldeberg höll i lördags en mycket uppskattad spelning till dansen i Gyllene Salen, på en stor bal i Stockholms Stadshus.

Wilhelm Fredlund som spelar tenorsaxofon i orkestern såg, med glimten i ögat, uppdraget som en perfekt repetition inför framtida Nobelfester.

 
 
 

2018-06-07 • MPM


Gig på Uppsala Grand med MPM Selected Jazz Crew

MPM Selected Jazz Crew intog Grands stora scen kvällen den 28 maj, med några riktigt grymma covers.

Kronan på verket var en tolkning av Freddie Mercurys mytomspunna sång Bohemian Rhapsody, som en gång i tiden framfördes av det legendariska rockbandet Queen. Låten är extremt komplex då den innehåller flera musikstilar och en dramatisk handling som börjar "Mama, just killed a man, Put a gun against his head, Pulled my trigger, now he's dead. Mama, life had just begun, But now I've gone and thrown it all away."

 
 

MPM spelade låten med en sån intensitet, inlevelse och musikalisk känsla att berättelsen än en gång blev verklig. Någon i publiken sa efteråt att man kunde se Freddie sitta på scenkanten och bara njuta av liveframträdandet. Återigen förvånande att ett gäng tonåringar i egen regi kan få till en sån äkta musikalisk närvaro!

Piano ... Isak Friberg
Gitarr ... Mattias Loshak Snöbohm
Bas ... Julius Holmberg
Trummor ... Victor Liljeqvist
Saxofon ... Wilhelm Fredlund

(Framträdandet av MPM Selected Jazz Crew ingick i en tillställning arrangerad av Skrapans Musikklasser.)

 

2018-06-05 • MPM


Uppsala Youth Jazz & Blues Fest 2018

Årets "Uppsala Youth Jazz & Blues Fest" på Uppsala Konsert & Kongress i måndags var en härlig fest för alla begåvade unga artister "Sveriges musikframtid" och naturligtvis även för den självklara publiken som verkade stå scenens idoler nära. Men det vore bra om festivalens fantastiska resurser nådde ut till fler än den innersta kretsen, vilket förmodligen skulle vara positivt för alla inblandade. Hoppas huvudarrangören Uppsala Kulturskola (Uppsala Kommun) till nästa år tittar på vad som krävs för att fylla alla tomma stolar, så att det blir hela folkets festival.

På eventaffischen basunerades "Lyssna på Sveriges musikframtid" och visst hördes det en och annan topprestation, men det som imponerande mest var ändå den fantastiska bredden på välspelande blivande musiker som förhoppningsvis ger oss många fina musikaliska upplevelser i framtiden.

 
 

En av Sveriges mest hyllade trumpetsolister Peter Asplund var den skönspelande åldermannen i festivalens ungdomliga skara.

MusicPowerMafia representerades bland annat av MPM Selected Jazz Crew som körde ett efterlängtat urval av sina coverlåtar från vårens lovprisade show "Saturday Jazz Live" och bandets gitarrist Mattias fick dessutom briljera med ett grymt bra solistframträdande tillsammans med festivalens husband Trio X. Mattias, Victor och Wilhelm uppträdde även med kulturskolans fusiongrupp där bland andra pianisten Kevork ingår. Wilhelm avslutade med skönspel i UKS Storband, där bland andra trumpetaren Olle och basisten Theodore glänste som vanligt.

 
 
 

2018-06-01 (2018-07-24) • MPM


Succé på "Saturday Jazz Live" med MPM Selected Jazz Crew

Lördagens "Saturday Jazz Live" i ett närmast fullsatt Musicum, med premiärspelande MPM Selected Jazz Crew, blev en succé levererad av mycket unga men redan fullfjädrade musikartister. Den bejublade konserten gav en härlig energiinjektion som bådar gott för jazzens framtida popularitet bland både unga och gamla.

På repertoaren fanns allt från "What A Wonderful World", "Angel Eyes" och "Billie's Bounce" till "Bohemian Rhapsody", "Still Got The Blues" och "Purple Rain". Bland extremt känsloladdade och trollbindande framföranden smög det sig även in ett och annat lekfullt improviserat nummer. Vilken show av ett gäng gymnasieelever!

 
 
 
 

Efter ett extranummer i form av Monica Zetterlunds "Sakta vi gå genom stan" möttes MPM Selected Jazz Crew av stort jubel, från en publik som fått avnjuta många gamla godingar i en fängslande ungdomlig tappning.

Den framgångsrika spelningen ledde till en rad nya gig som kommer genomföras under maj månad.

 

2018-04-27 (2018-05-01) • MPM


"Over The Rainbow" med Mellersta Upplands Kammarorkester

Mellersta Upplands kammarorkester under ledning av Andreas Zhibaj med Wilhelm Fredlund som saxofonsolist bjöd under torsdagskvällen på en härlig mix av klanger och tongångar, från jazz till klassiskt. På programmet stod Summertime, Ave Maria, An der schönen blauen Donau, Simple Symphony, Harry Rings and Lord of the Potter och naturligtvis Over the Rainbow.

Lyssna och njut av Ave Maria inspirerad av Bach-Gounod i ett orkesterarrangemang av Andreas Zhibaj.

 
 

2018-04-12 • MPM


"Saturday Jazz Live" med MPM Selected Jazz Crew

 
 

Saturday Jazz Live

Den 21 april kommer MPM Selected Jazz Crew uppträda för första gången någonsin. Premiärkonserten är en av de högt ansedda "Saturday Jazz Live"-showerna. Kom och se dem på Musicum klockan 14:00. Dörrarnas öppnas 13:30. Begränsat antal platser. Entré 100 SEK.

Saturday Jazz Live arrangeras av Musicum och Uppsala Universitet. Varmt välkomna!

MPM Selected Jazz Crew

MPM Selected Jazz Crew är ett nytt band från MPM. De unga bandmedlemmarna är mycket begåvade och tillhör antagligen framtidens musikelit. De lirar alla genrer men har en speciell plats i sina hjärtan för jazz. De är unga och under utveckling, men ger alltid precis allt de har på scen.

Repertoaren innehåller allt från Charlie Parkers och Monica Zetterlunds jazzmelodier till Gary Moores och Prince fantastiska och enormt känslosamma låtar från 80-talet.

Bandledare för MPM Selected Jazz Crew är Uppsala University Jazz Orchestra- och MPM Crew-medlemmen Wilhelm Fredlund.

Övriga bandmedlemmar i MPM Selected Jazz Crew är Isak Friberg, Mattias Loshak Snöbohm, Axel Rosén, Victor Liljeqvist och Malin Lundberg Dovstedt.

 

2018-04-10 • MPM


Vårkonserter 2018

MPM Crew har fullt upp med grymt sköna gig på företagsevent och privata fester, men här presenteras några toppevenemang under våren som är öppna för alla. Varmt välkomna!

 

Blue House Youth Jazz Festival i Konserthuset Sthlm
UKS Storband, UKS Jazz Fusion m.fl.
2018-03-18, klockan 10:00-17:00
Läs mer (extern site)

 

Konsert i Sävja Kulturcentrum
Mellersta Upplands Kammarorkester med gästsolist Wilhelm Fredlund
2018-04-12, klockan 19:00
Läs mer (extern facebook)
Läs mer (extern site)

 

"Saturday Jazz Live" i Musicum Uppsala Universitet
MPM Selected Jazz Crew
2018-04-21, klockan 14:00
Läs mer (extern facebook)
Läs mer (extern site)

 

Jubileumskonsert "Swing in Springtime" i Missionskyrkan
Uppsala University Jazz Orchestra möter Swedish Swing Society 25 år
2018-04-26, klockan 19:00
Läs mer (extern facebook)
Läs mer (extern site)

 

"Saturday Jazz Live" i Musicum Uppsala Universitet
Uppsala University Jazz Orchestra
2018-05-12, klockan 15:00
Läs mer (extern facebook)
Läs mer (extern site)

 

Konsert på Grand Café
Uppsala Kulturskolas Storband
2018-05-23, klockan 19:00
Läs mer (extern site)

 

Uppsala Youth Jazz & Blues Fest i UKK
MPM Selected Jazz Crew, UKS Storband, UKS Jazz Fusion m.fl.
2018-05-28, klockan 14:30-23:00
Läs mer (extern site)

 

"Öppen scen" på Uppsala Grand
Skrapans Musikklasser
2018-05-28, klockan 19:00
Läs mer (extern site)

 

Vårkonsert på Uppsala Grand
Skrapans Musikklasser
2018-05-29, klockan 19:00
Läs mer (extern site)

 

2018-03-01 • MPM


Succé i lördags på IFU Arena

Ett grymt gig på IFU Arena i över fyra timmar, med tre pauser då publiken bjöds på innebandy i världsklass när Storvreta IBK vann seriefinalen mot IBF Falun.

“What A Wonderful World” är skriven av Bob Thiele samt George David Weiss och spelades in av Louis Armstrong år 1967. Den här covern är framförd av den fantastiska gitarristen Leo Hartman och vår eminente saxofonist Wilhelm Fredlund.

Gaget och insamlade bidrag skänktes till den lokala fonden Akademiska sjukhusets barnfond.

 
 

2018-01-30 • MPM


Gig på IFU Arena

På lördag den 27 januari från klockan 14:30 kommer Wilhelm Fredlund och Leo Hartman från MPM Crew att uppträda på IFU Arena vid en SM-match i innebandy mellan säsongsledaren IBF Falun och den stora utmanaren Storvreta IBK. Gitarr och saxofon-duon ser fram emot att underhålla med alla möjliga låtar från "We Are The Champions" till "Var nöjd med allt som livet ger". Gaget och insamlade bidrag kommer att skänkas till den lokala fonden Akademiska sjukhusets barnfond.

 
 

2018-01-23 • MPM


"Swinging Christmas" med Uppsala University Jazz Orchestra

UUJOs traditionella julkonsert blev en underhållande och grymt njutbar musikupplevelse för alla som trotsade vintermörkret. Inför en fullsatt Missionskyrka ledde tomtefar Ulf Johansson Werre sin orkester med vokalister genom jazziga julsånger från två kontinenter. MPM representerades av Wilhelm Fredlund på tenorsaxofon, samt MPMs mentor Oskar Forsberg som rev av ett oväntat men helt suveränt barrytonsolo. Wilhelm är ju egentligen för ung för att få vara orkestermedlem, men enligt egen utsago alldeles för bra för att få stanna hemma.

Årets gästartist var en av Sveriges genom tiderna bästa jazzgitarrister, Andreas Pettersson, som lirade så hela kyrkan gungade.

 

UNT var där och lyssnade. Läs gärna deras recension "Det svänger om julen".

 

2017-12-17 • MPM


Skrapan-gig på Grand Café

"Öppen scen" på Uppsala Grand Café med Skrapans musikklasser blev en stor succé inför fullsatt hus!

Den mäktiga finallåten Flamingo, denna gång framförd utan orkester men med en saxofon och en gitarr som helt ensamma gör melodin magiskt kraftfull. Det gläder oss såklart att både saxofonisten Wilhelm Fredlund och gitarristen Mattias Loshak Snöbohm är medlemmar i MPM Crew!

 
 

2017-11-26 • MPM


Julkonserter 2017

Missa inte årets bästa traditionella julkonserter som bjuder på så mycket mer än tomtar och pepparkakor.

 

"Öppen scen" på Uppsala Grand
Skrapans Musikklasser
2017-12-11, klockan 19:00

Läs mer på skrapan.uppsala.se

 

Julkonsert på Uppsala Grand
Skrapans Musikklasser
2017-12-12, klockan 19:00

Läs mer på skrapan.uppsala.se

 

"Swinging Christmas" i Missionskyrkan
Uppsala University Jazz Orchestra
2017-12-14, klockan 19:00

Läs mer på uujo.uu.se

 

2017-11-25 • MPM


Konsert med Mellersta Upplands Kammarorkester

MUKOs traditionella konsert med två unga solister blev extra spännande i år, då kammarorkestern bjöd upp till G. Gershwins Summertime, inspirerad av Wilhelm Fredlunds jazziga saxofontolkning. När sedan cellosolisten Linnea Vikström tillsammans med kammarorkestern framförde Cellokonsert i C-dur av J. Haydn fulländades det musikaliska och artistiska innehållet. Strålande prestationer över två musikstilar. Ett möte som gav mersmak för framtida arrangemang.

 
 
 

"Grymt kul att få inspirera en hel kammarorkester in i jazzens vitalitet och dynamiska harmonik. Helt enormt att bäras fram av klassiskt skolade musiker med all den inbyggda musikaliska seriositet de representerar. Ett tjugotal besträngade orkestermedlemmar som varsamt omfamnar Summertime under ledning av den enastående dirigenten och tonsättaren Andreas Zhibaj.

Vilken ära att få vara med och lira! Hoppas vi ses på scen igen, kanske med en rå och rockig kammarorkester ;) Musiken känner inga gränser, bara våra egna förutfattade meningar." Wilhelm Fredlund

Några sekunder precis i början och i slutet av ljudspåret har redigerats något, på grund av problem med ljudupptagningen (smartphone).

 

2017-11-04 • MPM


Höstkonserter 2017

Bland många sevärda evenemang som hålls i regi av Uppsala Kulturskola, Uppsala Universitet, Skrapan (Lundellska skolan) och Rotary rekommenderas:

 

Galakonsert "End Polio Now" i Missionskyrkan
Uppsala University Jazz Orchestra m.fl.
2017-10-24, klockan 19:00

Läs mer på uppsala.com

 

Konsert på Uppsala Grand
Jazz Fusion Exclusive (Mattias & Wilhelm)
2017-10-31, klockan 19:00

Läs mer på grand.uppsala.se

 

Konsert i Fyrishov
Skrapan Musikklass 1
2017-11-14, klockan 14:00

Läs mer på skrapan.uppsala.se

 

"Öppen scen" på Uppsala Grand
Skrapans Musikklasser
2017-11-22, klockan 19:00

Läs mer på skrapan.uppsala.se

 

"Autumn in New York" i Missionskyrkan
Uppsala University Jazz Orchestra
2017-11-24, klockan 19:00

Läs mer på uujo.uu.se

2017-10-22 • MPM


Solo-gig på Slottet

Wilhelm Fredlund höll en bejublad solokonsert hos Landshövdingen på Uppsala Slott i onsdags kväll. Gästerna bjöds saxofontolkningar på både alt och tenor, med en stor portion jazzig "feeling". Efter tre smäktande extranummer med "What a Wonderful World" som avslutning kunde Wille lämna Pianosalongen med ett konstaterande att världen trots allt är rätt underbar ibland.

 
 

MPM Solokonsert Uppsala Slott 2017-09-20:

1. Improvisation soul/jazz
2. Summertime (George Gershwin)
3. Sakta vi gå genom stan (Monica Zetterlund)
4. Yesterday (The Beatles)
5. Flamingo (Earl Bostic)
6. My Heart Will Go On (Céline Dion)

A. Parker's Mood (Charlie Parker)
B. Adele Medley (Adele, arrangerad av Wilhelm Fredlund)
C. What a Wonderful World (Louis Armstrong)

2017-09-26 • MPM


Summerchestra 2017

Sommarens coolaste orkester "Summerchestra" jobbar helt i MPM-anda. Under juni och augusti bjuds äldreboenden och servicehus på inte mindre än 36 fantastiska konserter. Två konserter på Uppsala Grand är dessutom öppna för allmänheten.

Några av kommunens främsta unga musiker har av arrangören Uppsala Kulturskola valts ut för att i ett kommunalt sommarjobbprojekt presentera musikens magiska kraft under ledning av Oskar Forsberg.

 
 

Vi på MPM är stolta över att alla våra sökande från MPM Crew blev antagna till tjänsten och att vår mentor Oskar Forsberg även i år leder orkestern. Axel Rosén på bas, Wilhelm Fredlund på saxofon och  Elin Wilén är skönsjungande pianist.

2017-07-30 • MPM


Mellersta Upplands Kammarorkester möter Unga Solister 2017

I Mellersta Upplands Kammarorkesters målmedvetna satsning på unga solister har den årliga konserten "Mellersta Upplands Kammarorkester möter Unga Solister" blivit mycket inspirerande både för ungdomarna och för orkestern. 

Inbjudna solister i år är cellosolisten Linnea Vikström och från MPM saxofonsolisten Wilhelm Fredlund.

Konsert i Nannaskolans Aula
Mellersta Upplands Kammarorkester möter Unga Solister
2017-10-21, klockan 16:00

Läs mer på mellerstaupplands.se

2017-07-13 • MPM


Uppsala Youth Jazz & Blues Fest 2017

Helt fantastiskt att få möjligheten att giga med några av Sveriges bästa musiker – Trio X. Vi spelade en klassisk jazzlåt och en härlig rock/blueslåt ursprungligen framförd av Garry Moore. Video-klippet visar mitt försök att på saxofon efterlikna en intensiv elgitarr som kämpar sig fram genom "Still Got the Blues" underbara harmoniker.

 

2017-05-30 • Wilhelm Fredlund


Gig på IFU Arena

Jag fick det hedrande uppdraget att inför en stor publik framföra Sveriges nationalsång på altsaxofon, vid en svensk mästerskapsfinal i IFU Arena. Världens bästa klubblag i innebandy Storvreta IBK var på banan. Vilken ära!

I periodpausen spelades min cover på Prince mytomspunna rockballad Purple Rain, för första gången inför publik. Inspelad och mixad i min hemmastudio tillsammans med min suveräna favoritsångerska och skolkompis Elin.

 
 
 

Covern är en tribut till Prince och "the crazy sound and life of the 80's". Elin och jag är födda 2001, men vad gör det när 80-tals epoken är odödlig.

Rockballaden har blivit en duett mellan en supercool sångröst och en rå growlande tenorsax. Saxen tar även över de världsberömda gitarrsolona, vilket i sig kanske är en dödssynd. Men vad gör det när det är så jäkla läckert att improvisera på tenoren till Prince sköna låtar.

2017-04-04 • Wilhelm Fredlund


Vårkonserter 2017

Uppsala Kulturskolas festivaldagar och några traditionella vårkonserter i regi av Uppsala Musikklasser, som vi varmt rekommenderar. 

UMK - "Orkesterklasser 9 ger en av årets konserter på Uppsala Grand, under ledning av Oskar Forsberg." 

UMK - "Sångklasserna ger sin årliga vårkonsert på UKK i samarbete med Trio X, Linnékvintetten och Uppsala Kammarsolister. Förhandköp biljetter via Ticketmaster eller på Uppsala Konsert & Kongress." 

UMK - "Orkesterklasserna ger sin årliga vårkonsert, denna gång uppgraderade till UKK B-salen tillsammans med Linnékvintetten. Förhandköp biljetter online via Ticketmaster eller på Uppsala Konsert & Kongress." 

UKS - "Höjdpunkten på festivaldagarna är Uppsala Youth Jazz & Blues Fest. I Uppsala Konsert och Kongress framträder över 100 unga artister och musiker mellan 14 och 25 år. Festivalen avslutas med en konsert med nya svenska stjärnskottet Adée. Köp biljetter via Uppsala Konsert & Kongress. Arrangeras med stöd av Svensk Jazz, Musik i Uppland och Uppsala kommun."

UMK - "Avgångsklasserna ger en avslutningskonsert i skolans aula, som ingen kommer att glömma."

 
 

Konsert på Uppsala Grand
UMK Orkesterklass 9
2017-04-18, klockan 19:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

 

Vårkonsert i UMK Aula
UMK Sångklasserna 3 och Linnékvintetten
2017-04-19, klockan 18:30

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

 

Vårkonsert i UKK Uppsala Konserthus
UMK Sångklasserna
2017-05-21, klockan 13:00 & 15:00 

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

 

Vårkonsert i UKK Uppsala Konserthus
UMK Orkesterklasserna
2017-05-22, klockan 18:00 & 20:00 

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

 

Festivalkonserter i UKK Konserthus
UKS Ensembler & Solister
2017-05-29, klockan 14:00-23:00 

Läs mer på uppsalakulturskola.se

 

Avslutningskonsert i UMK Aula
UMK Musikklasserna 9
2017-05-31, klockan 18:30 

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

2017-04-01 • MPM


Blue House Youth Jazz Festival 2017

I helgen var vi på Blue House Youth Jazz Festival i Stockholm med Uppsala Kulturskolas Storband och Jazz Fusion.

Jazzfestivalen bjöd på konserter, inspirerande möten, workshops och clinics med många av landets mest framstående musiker och pedagoger. På lördagen hölls det föreläsningar, workshops och konserter i Kungliga Musikhögskolans nya lokaler och på söndagen var det Storbands-SM och jazzensembletävling på Stockholms Konserthus.

Vi är mycket stolta över Theodore Jousefi, den unga elbasisten i Uppsala Kulturskolas Storband, som blev utsedd till årets mest värdefulla spelare på Blue House Youth Jazz Festival.

2017-03-29 • MPM


Gig på anrika "Skaris" i Uppsala

I fredags spelade jag med en av Sveriges bästa ungdomspianister, Kevork Ekizean.

Kvällen bjöd på improviserad mingelmusik, men vi drog även till med några storslagna melodier. Tillsammans fick vi hela Skarholmen att gunga, med låtar såsom Bohemian Rhapsody (Queen), Summertime (George Gershwin) och Hey Brother (Avicii).

Mitt under en smäktade "My Heart Will Go On" kom en tant ända fram till mig på scenen. Trodde först att hon ville ta en selfie, men insåg snabbt att hon ville avbryta låten när hon högljutt och med händerna över notbladen efterlyste en "gladare sång" ... SMH. Tur att jag spelar den utantill ;)

Giget blev verkligen en lärorik och fantastiskt rolig erfarenhet för oss artister.

 

2016-12-14 • Wilhelm Fredlund


Vinterkonserter 2016

Bland många sevärda evenemang som hålls i regi av Uppsala Kulturskola och Uppsala Musikklasser rekommenderas:

Konsert på Uppsala Grand
UKS Solister, Jazz Fusion
& Storband
2016-11-09, klockan 18:00

Läs mer på uppsalakulturskola.se

Konsert på Uppsala Grand
UMK Orkesterklass 9
2016-11-30, klockan 19:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

Julkonsert i Korskyrkan
UMK Orkesterklasserna
2016-12-05, klockan 19:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

Luciakonsert i Domkyrkan
UMK Sångklasserna
& Extramusiken Katte
2016-12-08 & 09,
klockan 19:30

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

2016-11-01 • MPM


Gig på m/s Kung Carl Gustav

Video från min solospelning under en sagolik båttur med Uppsalas stolthet m/s Kung Carl Gustav, i slutet av augusti 2016.

Musikklippet är från min tolkning utav en av Caroline af Ugglas magiska låtar.

2016-10-11 • Wilhelm Fredlund


Wilhelms utomhus-gig på Jubileumsfest "lyste upp i höstmörkret"

På lördagskvällen strax efter 22:00 ekade dramatiska saxtoner mellan huskropparna i Flogsta, Uppsala. Med Queens råa men mäktiga Bohemian Rhapsody ("Mama, just killed a man, Put a gun against his head, Pulled my trigger, now he's dead. Mama, life had just begun, But now I've gone and thrown it all away.") stannade tiden upp ett ögonblick, för att sedan väckas  till liv igen av några sköna jazzlåtar.

 

2016-10-06 • MPM


Höstkonsert på Karl-Johanssgården med UMK Orkesterklass 9

Under ledning av Oskar Forsberg bjuder orkestern bland annat på klassisk musik komponerad av Tjajkovskij och Beethoven.

Höstkonsert på Karl-Johanssgården
UMK Orkesterklass 9
2016-10-13, klockan 10:30

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

2016-10-01 • MPM


Solo-gig på Möhippa

Häftigt överrasknings-gig förra lördagen på möhippornas möhippa! Massor med härliga tjejer, en publik helt i min smak ;-)

Lirade en massa låtar från en önskelista framtagen till brudens ära. Innan giget var slut hade vi gått igenom många av hennes favoritartister. Monica Zetterlund, Ted Gärdestad, John Lennon, Paul McCartney, Adele, Charlie Parker, Frank Sinatra och Louis Armstrong var alla representerade med riktiga godbitar. Tror de väckte många härliga minnen!

"Hey Jude" är en sång från 1968 med popgruppen The Beatles. Balladen är skriven av Paul McCartney men krediteras Lennon–McCartney.

 

2016-06-26 • MPM


Summertime - Sax Cover

Videoklipp från ett Charlie Parker medley framfört av Wilhelm Fredlund på saxofon med en fantastisk kompgrupp från Uppsala Big Soul, vid Uppsala Musikskolas 60-års jubileum i Uppsala Konsert & Kongress den 14 maj 2016.

Originalsången är en aria komponerad 1934 av George Gershwin för den amerikanska folkoperan ”Porgy and Bess”.

2016-06-10 • MPM


Vårkonserter 2016

Uppsala Musikskolas Jubileumsevenemang och två traditionella vårkonserter i regi av Uppsala Musikklasser, som vi varmt rekommenderar.

UMS - "Uppsala musikskola fyller 60 år och firar med musik i hela Uppsala Konsert & Kongress. Lyssna på jazz, blues, pop och rock i D-salen och kammarmusik och solister i C-salen. Ta en fika och njut av blås- och stråkmusik med panoramavyn över Uppsala i bakgrunden. Klockan 15:00 samlar vi ihop oss för en fullspäckad jubileumskonsert i Stora salen. Missa inte en hel eftermiddag av musik med flera hundra av Uppsala musikskolas elever. Fri entré för alla."

UMK - "Sångklasserna ger sin årliga vårkonsert, denna gång i samarbete med Trio X, Linnékvintetten, Kammarsolisterna och UKK. Förhandköp biljetter online via Ticnet eller på Uppsala Konsert & Kongress."

UMK - "Orkesterklasserna ger sin årliga vårkonsert i Korskyrkan."

Den lite blygsammare presentationen av Orkesterklassernas konsert kan förmodligen tolkas som att publiken bjuds på ett traditionsenligt framförande utan samarbete med andra musikgrupper, vokalister eller körer. Ingen onlineservice, men biljetter kan troligtvis förhandsköpas på skolans expedition.

 

Jubileumskonserter i UKK Konserthus
UMS Ensembler
2016-05-14, klockan 13:00-17:00

Läs mer på uppsalakulturskola.se

Vårkonsert i UKK Uppsala Konserthus
UMK Sångklasserna
2016-05-21, klockan 13:00 & 15:30

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

Vårkonsert i Korskyrkan
UMK Orkesterklasserna
2016-05-23, klockan 19:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

2016-05-01 • MPM


Kabaré 2016 - UMK Orkesterklass 8C

Eleverna bjöd på två oförglömliga och tänkvärda föreställningar i början av februari, med spex, skådespel, sång och ekvilibristiska instrumentala tolkningar. Publiken fick uppleva ett stort artisteri av hela klassen, som tillsammans fixade manus, låtval, scendekor inkl. ljud och ljus. Synd bara att skolan inte lät de lite yngre eleverna få se showen.

Kolla in klippet där Wilhelm Fredlund (sax), Simon Dluzewski (klaviatur) och William Widén (trummor) tolkar jazzlegenden Charlie Parkers "Parker's Mood". Ni ser även huvudrollsinnehavaren Vendela Lindholm i fåtöljen och manusförfattaren/birollsinnehavaren Lotta Weyhenmeyer gömd bland gitarrerna.

2016-03-28 • MPM

 

Solo-gig på Jubileumsfest

I lördags spelade jag på en härlig överraskningsfest för en 70-årig jubilar. Fantastisk roligt att några dagar senare hitta denna recension på arrangören Anne Harbom Jäderlunds blogg:

"... och in kom Wille Fredlund och spelade Kerstins älsklingsmelodier på saxofon. När Sakta vi går genom stan, Ack Värmeland du sköna, Yesterday, Öppna landskap och Parker's Mood tonat ut var inte ett öga torrt. Wille är bara 15, men spelar som en gud. Sitt gage skänker han dessutom till Barncancerfonden. Vilken kille!"

2016-03-11 • Wilhelm Fredlund


Konserter mars 2016

Missa inte följande evenemang som hålls i regi av Uppsala Musikskola och Uppsala Musikklasser:

Jazzkonsert på Uppsala Grand
UMS Lilla Storbandet
2016-03-16, klockan 19:00

Läs mer på uppsalakulturskola.se

Marskonsert i Missionskyrkan
UMK Orkester & Sångklasser
2016-03-17, klockan 19:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

2016-03-01 • MPM


Julkonsert i Gränby Centrum med UMK Orkesterklasser

UMK Orkesterklasser hade ett bra framförande på Gränby Centrum i torsdags. Konserten bestod bland annat av Marche Militaire, Last Christmas och Winter Wonderland där en av saxofonisterna hade lite svårt att stå stilla.

2015-12-12 • MPM


Solo-gig på Hårsalong Avans Klipp

I fredags lirade jag SAX på en VIP-kväll hos Avans Klipp i Uppsala. Lite skön jazz blev det, men även en smäktande "Titanic Theme - My Heart Will Go On". Härlig stämning! Avan är sedan länge min favoritfrisör och hon har samlat ett proffsigt gäng frisörer/stylister runt sig. Så det var extra kul att få spela just där.

Se fler bilder och videoklipp på Avans Klipps facebook.

 
 

2015-12-07 • Wilhelm Fredlund


Julkonserter 2015

Många traditionella julkonserter hålls under december i regi av Uppsala Musikklasser och Uppsala Musikskola. Vi puffar gärna för följande evenemang:

 

Julkonsert i Korskyrkan
UMK Orkesterklasserna
2015-12-08, klockan 19:00

Läs mer på
uppsalamusikklasser.se

Julkonsert i Gränby Centrum
UMK Orkesterklasserna
2015-12-10, klockan 12:00

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

Luciakonsert i Domkyrkan
UMK Sångklasserna
2015-12-10, klockan 19:30

Läs mer på uppsalamusikklasser.se

Julkonsert i Nannaskolans Aula
UMS Uppblåset
2015-12-14, klockan 19:00

Läs mer på
uppsalakulturskola.se

2015-12-01 • MPM


Chanson d'Amour - Sax Solo Cover

Manhattan Transfer besöker Uppsala den 28 november 2015. Som en hyllning till den främsta vokalgruppen genom tiderna har jag transponerat melodislingan på deras hit Chanson d'Amour.

Det häftiga saxofonsolot börjar vid 1:16 och ger den lite släpiga melodin ett lyft. Så ha inget dåligt samvete när ni, förmodligen med all rätt, hoppar över inledningen!

 
 

2015-11-01 • Wilhelm Fredlund